Η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ!
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Μερικοί «επενδυτές», δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της εφαρμογής των μνημονίων! Ο σφαγιασμός των μισθών και των ημερομισθίων, η ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, τους είναι λίγα!
Η απληστία είναι η «Δευτέρα φύση» τους! Έχουν τους δικούς τους κώδικες ηθικής, έχουν τις δικές τους αντιλήψεις για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!
Την ιστορία ενός έθνους, την ιστορία ενός λαού, την ιστορία του εργατικού κινήματος, την ιστορία μιας περιοχής, την σβήνουν από τους πίνακές τους και θέλουν να αρχίσουν όλα από το μηδέν! Πιο συγκεκριμένα από τότε που ξεκίνησε η επένδυσή τους! Και επένδυση σημαίνει χώρο, αποκλειστικό χώρο, δωρεάν χώρο, «ζωτικό χώρο»!
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι βέβαια πρωτόγνωρο! Με την ίδια φιλοσοφία οι ιδεολογικοί τους «πρόγονοι» κατέκτησαν κομμάτι - κομμάτι όλη την Αφρική, κι ένα μεγάλο μέρος της Ασίας! Τις παραπάνω ηπείρους τις βλέπανε μόνο σαν παρθένα έκταση, σαν καθυστερημένες και υποβαθμισμένες περιοχές, σαν τετραγωνικά χιλιόμετρα, σαν ζώνες επιρροής, και ανάλογα με το προφίλ των επενδυτών σαν Ειδικές Ζώνες! Οι άνθρωποι, οι ιθαγενείς, τα εκατομμύρια των αυτοχθόνων, στην αρχή, δεν έφεραν σχεδόν καμία αντίσταση! Οι επενδυτές, μέσω των τοπικών φυλάρχων, εξηγούσαν αρκετά πειστικά, πόσα οφέλη θα έχει μια επένδυση, για την ανάπτυξη της περιοχής τους, «στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών». Όταν οι ιθαγενείς ξύπνησαν ήταν αργά, οι επενδυτές είχαν εγκαταστήσει δικός τους στρατό, δική τους αστυνομία. Ο διαμελισμός των περιοχών τους ήταν μια εφιαλτική πραγματικότητα, ήταν η ίδια η Αποικιοκρατία!
Οι ντόπιοι, μαζί με τα ζώα τους, τα κοπάδια τους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους, και να αποσυρθούν στα βάθη της ζούγκλας, γιατί λέει τον χώρο τον καπάρωσαν οι επενδυτές, έγινε ζώνη των επενδυτών, οι ιθαγενείς δεν μπορούσαν πλέον να επισκεφτούν τα προγονικά τους εδάφη παρά μόνο με ειδική άδεια! Άσε που τους ζητούσαν και τίτλους ιδιοκτησίας …
Η ιστορία των επενδυτών της Αφρικής και της Ασίας σχεδόν πανομοιότυπα, σαν σε καρμπόν, επαναλαμβάνεται στις μέρες μας όχι σε καμία τριτοκοσμική χώρα, αλλά στην Ευρώπη, στην πτωχοποιημένη Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα στο έρμο, το ακριτικό Πωγώνι, στο Δήμο Πωγωνίου. Εδώ φιλοδοξούν μερικοί «επενδυτές», να δημιουργήσουν την πρώτη στην Ελλάδα, ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη)! Εδώ βρήκαν τους πιο διαθέσιμους … παράγοντες. Αυτή η περιοχή συγκεντρώνει γι' αυτούς τα πιο πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όχι τόσο για τον φυσικό της πλούτο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τυχόν εύρεση υδρογονανθράκων στο Καλπάκι θα τους αφήσει αδιάφορους)! Παραμεθόριος περιοχή, σύνορα με την Αλβανία, από όπου ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να εξασφαλίσουν φτηνή εργατική δύναμη! Τον Ιούλιο του 2011 χωρίς να πάρει κανείς μας είδηση είχαμε την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσµου με βάση τον οποίο δίνεται η δυνατότητα με απλή υπουργική απόφαση να παραχωρηθεί στους «επενδυτές» όποιαδήποτε έκταση απαιτούν, στην ελληνική επικράτεια.
Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα της περιοχής γι αυτούς, είναι η αφασία των κατοίκων, κυρίως των μόνιμων κατοίκων του Πωγωνίου! Και οι «επενδυτές» συνήθως δουλεύουν με σύστημα: Ξέρουν ότι αυτή η αφασία είναι μία θετική παράμετρος, αυτή η αφασία είναι το είδος εκείνο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, που οι επιστήμονες το ονομάζουν φαινόμενο του βρασμένου βατράχου: Σε τι συνίσταται: «Αν πετάξεις έναν βάτραχο σε βραστό νερό, αυτός φυσικά θα προσπαθήσει μανιωδώς να πεταχτεί έξω. Όμως, αν τον βάλεις απαλά σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό, για κάμποση ώρα θα κολυμπήσει εκεί αρκετά ήρεμα. Καθώς η θερμοκρασία του νερού θα ανεβαίνει, το βατραχάκι θα βυθίζεται σε έναν ήρεμο λήθαργο, ακριβώς όπως αντιδρούμε εμείς στο ζεστό μπάνιο. Και σε λίγο, μ’ ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, θα εγκαταλειφθεί στον βρασμό του μέχρι θανάτου.»
Daniel Quinn, «Η Ιστορία του Β»
Οι υποσχέσεις των αρμοδίων, ότι με τις ΕΟΖ θα μειωθεί η ανεργία, ότι θα έχουμε ανάπτυξη των υποδομών, οι κατά παραγγελία, αλά καρτ μελέτες, τα γλυκανάλατα στον τοπικό τύπο δημοσιεύματα «ειδικών», με τις λεπτές ισορροπίες θετικών και αρνητικών, και τα παρόμοια που εκθειάζουν δειλά-δειλά τις ΕΟΖ, μοιάζουν με το χλιαρό νερό του παραδείγματος!
Να σταθούμε μόνο σε ένα: Λένε οι θιασώτες τις ΕΟΖ ότι έτσι θα μειωθεί η ανεργία στο Πωγώνι! Τερατώδης πλάνη! Πρώτον: Πουθενά στον κόσμο οι ΕΟΖ δεν απασχόλησαν εργαζόμενους από τους μόνιμους κατοίκους! Δεύτερον: Παντού όπου υπήρξαν ΕΟΖ, οι εργαζόμενοι προέρχονταν από τρίτες χώρες, συνήθως λαθρομετανάστες και απασχολούνταν το πολύ ένα μόνο χρόνο και μετά τους αλλάζανε. Τρίτον: Στην Ελλάδα ψηφίστηκε και νόμος: Ο νόμος 3907 του 2011 στο άρθρο 37 παρ. 5 αναφέρει:
«Σε περίπτωση αδυναμίας των αρµόδιων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν µε ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η αποµάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαµβάνουν, κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, µπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας».
Τι σημαίνει αυτό: Ότι ακόμη και δια της βίας οι λαθρομετανάστες θα οδηγηθούν κατόπιν απαίτησης των «επενδυτών», στις ζώνες της ΕΟΖ, που δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά ένα πραγματικό στρατόπεδο εργασίας, ένα καινούργιο Νταχάου! Κι αυτό θα έχει τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας μας. Εκτός αυτού, σκεφτείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των αραιοκατοικημένων χωριών του Πωγωνίου, όταν κάποιος δραπετεύει από το κάτεργο! Οι κάτοικοι από φόβο και μόνο, θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους! Έτσι πράγματι η ανεργία θα έχει μηδενιστεί.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Στο Πωγώνι φτιάξαμε μια Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ. Μερικοί εγκάθετοι προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Εμείς παρ όλα αυτά, γυρίζουμε όλα τα χωριά, μοιράζουμε υλικό και προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο! Ενημερώστε και σεις όσους μπορείτε. Καμιά φωνή δεν πάει χαμένη. Οι ενημερωμένοι κάτοικοι αρχίζουν να προβληματίζονται και να ξεθαρρεύουν. Ειδικά οι κτηνοτρόφοι που αντιλαμβάνονται ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν αυτοί, γιατί δεν θα έχουν τόπο να βοσκήσουν τα ζωντανά τους. Οι ξενιτεμένοι Πωγωνήσιοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα κτήματά τους, με την εφαρμογή του νόμου «περί του δικαιώματος της επιφανείας» κινδυνεύουν άμεσα! [Εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου (ν. 3986/2011)]
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ, ελπίζει μόνο στην αφύπνιση, και στο αίσθημα ευθύνης των μονίμων κατοίκων και των ξενιτεμένων μας! Ξέρουμε ότι η δημιουργία της πρώτης ΕΟΖ στο Πωγώνι, δεν θα είναι η τελευταία. Κομμάτι - κομμάτι θα επεκταθεί ο «θεσμός» και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ως εκ τούτου η ευθύνη των Πωγωνισίων είναι τεράστια απέναντι και σ όλη τη χώρα. Δεν θέλουμε το Πωγώνι, το Καλπάκι, να αμαυρώσει την ιστορία του και να μετατραπεί σε κερκόπορτα με ότι αυτό συνεπάγεται για την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας!
Υ.Γ. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας ρωτούσαμε: Ποιος παράγοντας, πότε, που και πώς προσέγγισε το ζήτημα της ΕΟΖ. Δεν πήραμε καμία απάντηση!
Πωγώνι, 23 Γενάρη 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου