Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Οι μυστικοπαθείς του Πωγωνίου


Αγαπητοί συμπατριώτες!
Μας κατηγορούν, ότι στο ζήτημα της ΕΟΖ, είμαστε λένε σκέτη άρνηση, δεν έχουμε θέση, ότι δεν θέλουμε να γίνουν επενδύσεις, ότι δεν θέλουμε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο Πωγώνι, και τόσα άλλα.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.  
Υπάρχει ένα σημαντικό, σημαντικότατο ερώτημα, και επ αυτού οι κάτοικοι του Πωγωνίου μπορούν να βγάλουν μερικά συμπεράσματα. Το ερώτημά είναι το εξής:
- Γιατί, οι θιασώτες της ΕΟΖ, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Σύμβουλοι, γενικώς αυτοί που εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι βαθύτατα πεπεισμένοι για την σπουδαιότητα μιας τόσο μεγάλης για τον τόπο μας ευκαιρίας, αυτοί που λένε ότι με την ΕΟΖ, θα γίνουν εδώ, μεγάλες επενδύσεις, ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για τους ντόπιους, γιατί λοιπόν αυτοί οι κύριοι, τόσον καιρό δεν το ανακοίνωναν στα ΜΜΕ, στις τοπικές εφημερίδες τους, να το μάθουν οι ξενιτεμένοι μας στα αστικά κέντρα και να  επιστρέψουν στα χωριά τους κλπ, γιατί δεν γύριζαν όλα τα χωριά, να χτυπήσουν τις καμπάνες των εκκλησιών, να μάθει ο κόσμος ότι επιτέλους  κάτι καλό πρόκειται να συμβεί και για το έρμο το Πωγώνι;
Όχι μόνο δεν έκαναν τϊποτα από τα παραπάνω, αλλά φρόντισαν επιμελώς να κρατάν τον κόσμο στα βαθιά μεσάνυχτα... Για ένα τέτοιο ζήτημα, για ένα ζήτημα που ίσως θα σημαδέψει την μοίρα αυτού του τόπου για πολλές δεκάδες χρόνια, πολλοί  κάτοικοι του Πωγωνίου ακόμα και σήμερα δεν ξέρουν τίποτα. Και εμείς μόλις πριν 2-3 μήνες μάθανε, τελείως τυχαία, ότι εδώ κάποιοι κάτι μαγειρεύουν  γύρω από την Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ)! Πριν 2-3 μήνες μάθαμε ότι μερικοί, έχουνε κάνει πολλά, πάρα πολλά χιλιόμετρα, πάνω κάτω, δεξιά αριστερά, πότε Αλβανία, πότε Βουλγαρία, πότε Αθήνα, αλλά και Θεσσαλονίκη, ναι Θεσσαλονίκη.
Περνούσαν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια και αυτοί το κρατούσανε μυστικό! Γιατί; Γιατί αποφεύγουν να μας πουν, ποιοι έχουν  αναλάβει τις σχετικές «διαπραγματεύσεις», πότε, που, και ποιοι τους προσέγγισαν και το σπουδαιότερο πώς; Δεν έχουν όνομα; Πως να ερμηνεύσουμε την μυστικοπάθειά τους; 
Κάτι φοβούνται. Το είπε σε μια στιγμή έντασης, το ομολόγησε ο ίδιος ο Δήμαρχος στην επεισοδιακή εκείνη συνεδρίαση της 27-12-2012, όταν ερχόμενος αντιμέτωπος με τη σφοδρή κριτική του εκπροσώπου της Πανηπειρωτικής κ. Λαμπρίδη Αλέξανδρου, της  αντιπροέδρου της Πανπωγωνισιακής κ. Χρήστου Αναστασίας, αλλά και την επίσης σφοδρή αντίδραση, κατοίκων του Δήμου Πωγωνίου. Για μια στιγμή λοιπόν ο κ. Καψάλης σε εκείνη τη συνεδρίαση είπε ότι: -Εδώ πρέπει ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, όπως έκανε ο κ. Τατούλης με την ΕΟΖ  Πελοποννήσου. Σαν να έλεγε: Γιατί να βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα όπως λένε οι Πωγωνήσιοι... Άρα ξέρουν πολύ καλά τι είναι στην πραγματικότητα η ΕΟΖ. Μας άφησε όλους  άφωνους. Τώρα εξηγούνται πολλά πράγματα...!
Φοβούνταν λοιπόν την κατακραυγή  του κόσμου, ντόπιων και ξενιτεμένων. Προ παντός των ξενιτεμένων, γιατί έχουν δει πολλά, τα μάτια των ξενιτεμένων, γι' αυτό το πάνε λάου-λάου, για να μας φέρουν ίσως και προ τετελεσμένων... Από τη μια προσπαθούν με επιστολές να καθησυχάσουν τις Αδελφότητες λέγοντας ότι δεν έχουν πάρει καμία απόφαση, από την άλλη τους αποκρύβουν ότι έχουν διαθέσει ήδη 15-20000 ευρώ για προμελέτη.   
Από τη μια λοιπόν λένε ότι, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το Πωγώνι και από την άλλη φοβούνται να αναλάβουν τις  ευθύνες τους. Τι είναι τελικά η ΕΟΖ καλό η κακό πράγμα;
Και δεν έφτανε μόνο η ΕΟΖ έρχεται σε λίγο μετά και η είδηση της δημιουργίας του Κέντρου Κράτησης της Κακαβιάς ακριβώς δίπλα από τα «οικόπεδα της ΕΟΖ». Από εδώ και πέρα τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. ΕΟΖ και Κέντρο Κράτησης πάνε πακέτο. Και αυτό όσο και να προσπαθήσουν να το κρύψουν δεν θα μπορέσουν. Είτε η ΕΟΖ γίνει πρώτα κα ύστερα το Κέντρο Κράτησης είτε αντίστροφα, είτε την ΕΟΖ την μετονομάσουν, είτε το Κέντρο Κακαβιάς το βαφτίσουν αλλιώς, αυτά τα δύο πάνε πακέτο λέμε ακόμη μια φορά. Αυτό το αρνούνται οι αρμόδιοι. Και με το δίκιο τους: Γιατί καταρρίπτεται αυτόματα το επιχείρημα τους ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους Πωγωνίσιους.
Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να πούμε ότι το ποιοι και πόσοι θα βρουν δουλειά στην ΕΟΖ εξαρτάται πάνω απ όλα από το τι θα κάνουν μέσα στην ΕΟΖ, μέσα στα οικόπεδα της ΕΟΖ. Παραγωγή προϊόντων πάντως το βλέπουμε λίγο απίθανο σε περίοδο μάλιστα παγκόσμιας υπερπαραγωγής.
Αν βάλουνε τίποτε βαρέλια, κοντεινερ με τοξικά ,με χημικά η ακόμη πυρηνικά απόβλητα, και κατά πάσα πιθανότητα περί αυτού πρόκειται, δεν θα πιάσει κανένας Έλληνας δουλειά, για τους εξής λόγους:
  1. Δεν πρέπει κανένας ντόπιος, (ούτε καν Έλληνας Αστυνομικός), δεν πρέπει να ξέρει τι γίνεται μέσα σ αυτό το χώρο της ΕΟΖ.
  2. Η ταξινόμηση στο χώρο της ΕΟΖ των τοξικών, πυρηνικών αποβλήτων, εκθέτουν σε επικίνδυνη ακτινοβολία τους εργαζόμενους. Για αυτή τη δουλειά έχουν τους ξένους, τους μετανάστες. Μόλις μολύνονται επικίνδυνα θα τους απελαύνουν αμέσως στις χώρες καταγωγής τους, να πεθάνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Γι αυτό δεν τους κρατάνε παραπάνω από ένα χρόνο. Αυτήν τη μεταχείριση των συνανθρώπων μας, αυτό το θεσμοθετημένο σκλαβοπάζαρο, αυτό το δουλεμπόριο μερικοί, το ονομάζουν φιλανθρωπία, για να θυμηθούμε ξανά και τον αντιδήμαρχο κ. Μάτσια, το ονομάζουν «προστασία των μεταναστών από τους δουλεμπόρους» για να θυμηθούμε και τον  Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη. Σκεφτείτε τι θα γινότανε αν ένας νέος, ένας Πωγωνίσιος νέος, μολύνονταν από τη ραδιενέργεια, και πέθαινε εδώ, θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες. Γι αυτό αποκλείονται αυτόματα οι ντόπιοι.  
  3. Κατά πάσα πιθανότητα οι ξένοι δεν θα γνωρίζονται ούτε μεταξύ τους, και δεν θα μιλούν ούτε καν την ίδια γλώσσα. Το κέντρο Κακαβιάς θα είναι σαν το εργοτάξιο της Βαβέλ...
Είναι μια πανάρχαια «εμπειρία» από τα ορυχεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όπου οι αλλοδαποί δούλοι δεν μιλούσαν μεταξύ τους την ίδια γλώσσα κι έτσι δεν μπορούσαν να οργανωθούν και να ξεσηκωθούν.
Τοξικά απόβλητα λοιπόν, που σημαίνει και τοξικά επενδυτικά κεφάλαια, που σημαίνει τελικά και «τοξικές» συναλλαγές. Εδώ και ο ποιο αγαθός άνθρωπος ρωτάει. Ποιοι θα ωφεληθούν από όλη αυτή την υπόθεση; Το κράτος όχι, γιατί οι επενδυτές θα απολαμβάνουν φορολογική ασυλία. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; ασφαλώς όχι, όπως εξηγήσαμε παραπάνω. Αν δεν ωφελείται κανένας, τότε τι «κόβονται» μερικοί δικοί μας ντε σώνει και καλά να γίνει ΕΟΖ στο Πωγώνι; Θα ρωτήσει ένας άλλος επίσης  εύλογα: Ποιόν ρωτήσανε; Η απάντηση: Κανέναν. Ποιος τους εξουσιοδότησε να προχωρήσουν σε αυτήν την αποτρόπαια  ενέργεια; Η απάντηση: Κανένας.
Η μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία, σε όποια εξουσία, δημιουργεί ιδιοκτησιακή αντίληψη όχι μόνο για την εξουσία αυτήν καθ αυτήν αλλά δυστυχώς και για τη δημόσια περιουσία. Είναι αδύνατο, είναι πάνω από τις δυνάμεις τους να σκεφτούνε διαφορετικά, όσο και αν θέλουν υποκειμενικά. να ανυψωθούν πάνω από αυτές τις αντιλήψεις.

Υ.Γ.1. Όταν τελειώναμε το κείμενο ήρθε η είδηση ότι ο υπουργός κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα δημιουργηθεί στην Κακαβιά το «Προαναχωρησιακό Κέντρο Μεταναστών». Η μεταβάφτησή του είναι πράγματι εντυπωσιακή αλλά και η πιο πετυχημένη: Προαναχώρηση των Μεταναστών, αλλά για τον άλλο κόσμο. (Τώρα δεν μένει να αλλάξουν και το όνομα της ΕΟΖ). Κάτι είχε προαναγγείλει έμμεσα (27-2-2013) η τοπική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος», σε ένα σχόλιο, μόνο που το αναφέρει με την πρώτη ονομασία, σαν «Κέντρο Κράτησης Μεταναστών» 
Υ.Γ.2. Στο ίδιο σχόλιο, η εν λόγω εφημερίδα  επιτίθεται κατά της Πανηπειρωτικής  λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ΠΣΕ αναμειγνύεται στα «εσωτερικά» της Ηπείρου, επειδή από την πρώτη στιγμή, πρώτη η ΠΣΕ  τάχθηκε κάθετα ενάντια στην ΕΟΖ Πωγωνίου! Αυτή είναι η άποψη όχι μόνον της εφημερίδας αλλά και μερικών τοπικών αρχόντων. Την ανάμειξη της Τρόικας στο ζήτημα της ΕΟΖ δεν τη θεωρούν  σαν επέμβαση. Την αγωνία της ΠΣΕ για την τύχη των προγονικών μας εδαφών την θεωρεί επέμβαση. Εμείς σαν Ομάδα Πρωτοβουλίας, που την ημέρα της Πανελλήνιας απεργίας την 20-02-2013 κρατούσαμε τα πανό που ενόχλησαν τον «Π.Λ.», και που έφερναν την υπογραφή της Ο.Π., είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες προς την ΠΣΕ, για τη συμπαράσταση της στον αγώνα μας. Είμαστε ευγνώμονες και σε όλους εκείνους τους μεμονωμένους ακτιβιστές και θεσμικούς φορείς για τη συμπαράστασή  τους.
Αυτοί που υποστηρίζουν την ΕΟΖ μπορούν να είναι ευγνώμονες στην Τρόικα, που μ' ένα μαγικό ραβδί, σαν εκείνο της Κίρκης,  τους μεταμόρφωσε με τόση ευκολία...

Πωγώνι 3-03-2013                                                           
Ομάδα Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΟΖ

1 σχόλιο:

  1. Α, στο καλό σου ρε Δένδια, μ'εκανες και γελασα !!
    "Προαναχωρησιακό (που το βρηκε ο πουστης) Κέντρο Μεταναστών" στην Κακαβιά, "Αναχωρησιακό" σε κάποια άλλα σύνορα και τελικά θα φεύγει από ...Αθήνα ο κάθε μετανάστης!!! Ταξιτζίδικη βόλτα δλδ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή