Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Η θέση της Ενώσεως Βασιλικιωτών σχετικά με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ)


ΕΝΩΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΙΩΤΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ «Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ» 
Ζήνωνος 30- 4ος όροφος, Τηλ-fax. 2105245161 ΤΚ 10437- ΑΘΗΝΑ
www.vassiliko.blogspot.com / e-mail: ypapanti1932@yahoo.gr

Αρ. Πρωτ.: 22
Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Προς: Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου

Κυρίες και κύριοι,
Με την παρούσα θα θέλαμε να εκφράσουμε την θέση της Ένωσης Βασιλικιωτών Πωγωνίου Ηπείρου «Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ» σε ότι αφορά στην δημιουργία ΕΟΖ στο Πωγώνι σε απάντηση σχετικού αιτήματος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου.
Στις 25-6-2012 το ΔΣ της Ένωσής μας έλαβε απόφαση εναντίον της δημιουργίας ΕΟΖ στον Δήμο Πωγωνίου και συμφώνησε με την απόφαση του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), που μας κοινοποίησε με το 2160/21-5-2012 έγγραφό της όπου η ΠΣΕ προτίθεται να αντιδράσει στην απόφαση που έλαβε ο Δήμος Πωγωνίου μαζί με άλλους Δήμους και με έγκριση της Περιφέρειας Ηπείρου, για δημιουργία ΕΟΖ εντός των ορίων τους. Στο έγγραφό της η ΠΣΕ εξηγεί τους λόγους που εναντιώνεται στην εγκατάσταση ΕΟΖ στην Ήπειρο.
Το θέμα των ΕΟΖ συζητήθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων στην Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσής μας, όπου διαπιστώθηκε ότι μεγάλο μέρος των μελών δεν είναι ενήμερο επί του θέματος κυρίως επειδή δεν γίνεται ενημέρωση από τα ΜΜΕ, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των φορέων που επιθυμούν την δημιουργία ΕΟΖ.
Είναι γνωστό ότι στις χώρες ανά την υφήλιο που υπάρχουν ή υπήρξαν ΕΟΖ, τελικά δεν προέκυψαν ουσιαστικά οφέλη, ούτε οικονομική ανάπτυξη για τους κατοίκους τους, προέκυψαν μόνο οφέλη για τους μεγαλοεπενδυτές και τους εντόπιους άρχοντες, που τους έδωσαν ειδικό προνομιακό καθεστώς προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον πλούτο του τόπου και να αισχροκερδήσουν. Χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές ή άλλες χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί ΕΟΖ, επιτυγχάνουν εντυπωσιακούς «ρυθμούς ανάπτυξης» στα χαρτιά, αλλά παράλληλα και υψηλά ποσοστά φτώχιας, ενώ το μοναδικό «όνειρο» πολλών από τους πολίτες τους έχει καταντήσει η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα. Η Ένωση Βασιλικιωτών θεωρεί ότι δημιουργία ΕΟΖ εντός της ελληνικής επικράτειας και η χορήγηση «ειδικών προνομίων» προς τους επενδυτές δεν θα αποτελέσει όχημα για την διέξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Η έξοδος από την οικονομική κρίση πρέπει να γίνει όπως αρμόζει σε κράτος μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές αρχές δικαίου και οπωσδήποτε σύμφωνα με της διατάξεις του Συντάγματος της Ελλάδας, ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από τους επίδοξους
επενδυτές η εθνική κυριαρχία σε οποιαδήποτε περιοχή της ελληνικής επικράτειας. Μόνο έτσι μακροπρόθεσμα τα οφέλη θα είναι αμοιβαία και για τον επενδυτή και για τους κατοίκους της χώρας.
Η Ένωση Βασιλικιωτών «Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ» με γνώμονα το συμφέρον των μόνιμων κατοίκων του Βασιλικού, των απανταχού αποδήμων Βασιλικιωτών και την διαφύλαξη της φυσικής ομορφιάς της ιδιαίτερης πατρίδας μας, είναι θετική προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης, με αδιαπραγμάτευτο κριτήριο το όφελος των Βασιλικιωτών και του Δήμου Πωγωνίου στον οποίο ανήκουμε, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα. Σαφέστατα η Ένωσή μας είναι αρνητική σε οποιαδήποτε μορφής εκμετάλλευση του τόπου μας, που θα αποσκοπεί μόνο στο κέρδος του επενδυτή, πολύ δε περισσότερο εάν η οποιαδήποτε επένδυση υποβαθμίσει την ζωή των κατοίκων και καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον του Δήμου μας ή της ευρύτερης περιοχής.
Καλούμε όλους τους Πωγωνήσιους και κυρίως την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο παρόν και το μέλλον του Πωγωνίου αλλά και ολόκληρης της χώρας μας και να εκφράσουν ξεκάθαρα την θέση τους και τις διεκδικήσεις τους.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος Αναστασία Χρήστου
Ο Γεν. Γραμματέας Παναγιώτης Μπινάρης
Κοιν.: Αδελφότητες και Ενώσεις Επαρχίας Πωγωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου