Πωγώνι, 9 Νοεμβρίου 2013
Το Συριακό χημικό οπλοστάσιο όπως γράφουν τα Αλβανικά ΜΜΕ είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί και στην συνέχεια να καταστραφεί στην Αλβανία.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πολύ αισιόδοξοι ότι η Αλβανία θα δεχτεί τη καταστροφή των χημικών στο έδαφος της. Ο Paul Walker, διευθυντής του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας, αναφέρει ότι η Αλβανία είναι η επικρατέστερη επιλογή για τη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ, η Αλβανία θα βοηθηθεί οικονομικά από αυτό καθώς η διαδικασία αυτή θα φέρει αρκετά έσοδα και θα προβάλει μια πολύ καλή εικόνα για την χώρα διεθνώς (!!!) .
Γίνεται λόγος για 1000 τόνους χημικών στοιχείων και 290 τόνους χημικών όπλων που έχει δηλώσει η Δαμασκός και που οι επιθεωρητές του οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OAXA) έχουν σφραγίσει και σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταστραφούν ως το τέλους του 2014. Το σχέδιο για καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, στο οποίο κατέληξαν Δαμασκός και διεθνής κοινότητα στη βάση της συμφωνίας Ρωσίας και ΗΠΑ, προβλέπει εξουδετέρωση του αποθέματος των χημικών όπλων μέχρι τα μέσα του 2014 (30 Ιουνίου).
Όμως, που θα πάνε τα απόβλητα αυτών των χημικών όπλων; - κανείς δεν αναρωτιέται και εντέλει δεν το σκέφτεται.
Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα επιβεβαίωσε πως «μας έχουν προσεγγίσει οι ΗΠΑ» για να γίνει μέρος της καταστροφής σε αλβανικό έδαφος. «Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση, και η όποια απόφαση θα ληφθεί με διαφάνεια και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Αλβανίας» τόνισε ο Ιλίρ Μέτα.
Φαίνεται ότι με τους Αμερικανούς εντάσσεται και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία πολύ γρήγορα κατάπιε τις υποσχέσεις για να μην δεχθεί η Αλβανία τα απόβλητα άλλων χωρών καθώς, θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που είχε συνάψει η κυβέρνηση του Μπερίσα .
Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή αντιδρώντας σε κάτι τέτοιο. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν «Όχι στα χημικά όπλα» και οι ομιλητές της συγκέντρωσης, κυρίως από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανέφεραν πως η Αλβανία δεν έχει τις υποδομές να διεξάγει με ασφάλεια την εξουδετέρωση και «δεν μπορεί να γίνει σκουπιδοτενεκές» -όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Συμμαχία εναντίον της Εισαγωγής Αποβλήτων». Με τους διαδηλωτές συντάσσεται και μικρή μερίδα συγκυβερνώντων βουλευτών.
Ένα απ' τα προβλήματα που δεν ανέφερε κανείς, είναι πως η Αλβανία παρουσιάσει σημαντικές υλικοτεχνικές ελλείψεις για την ασφαλή διαδικασία. Η Αλβανία είναι μια χώρα που θεωρείται ως διεφθαρμένο σύστημα και όπως έγραψε και αμερικανική εφημερίδα υπάρχουν φόβοι ότι αυτά τα χημικά κατάλοιπα μπορεί να καταλήξουν στη μαύρη αγορά. Η Αλβανία προσφέρει επίσης μια πολύ φτωχή υποδομή για τη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας .
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Jeffrey Lewis, αναφέρει στο blog του, ότι σε ένα μέρος που λέγεται "Qafe Molle" στην Αλβανία, εξακολουθούν να βρίσκονται χημικά κατάλοιπα, επικίνδυνα τοξικά κατάλοιπα.
Η ιστορία αρχίζει από το 2002, όταν η Αλβανία ανακοίνωσε πως είχε ανακαλύψει 16 τόνους κινεζικών χημικών όπλων που χρονολογούνταν από την εποχή του Ενβέρ Χότζα.
Οι ΗΠΑ έδωσαν τότε 45 εκατομμύρια δολάρια και τον Ιούλιο του 2007 είχε ήδη ανακοινωθεί ότι το 100% αυτών των χημικών όπλων είχαν εξαλειφθεί. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Που θα πήγαιναν οι Αλβανοί τα απόβλητα αυτών των χημικών όπλων;
Το Αλβανικό Υπουργείο Άμυνας συμφώνησε τότε να οικοδομήσει ένα ειδικό μέρος για να αποθηκευτούν τα απόβλητα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως ο ειδικός αυτός χώρος δεν φτιάχτηκε ποτέ. Στις αρχές του 2008, η αμερικάνικη εταιρία "Savant Enviromental" που επιθεώρησε το χώρο που είχαν τοποθετηθεί τα απόβλητα, ανέφερε το πολύ σοβαρό πρόβλημα που εντοπίστηκε στα δοχεία απ' όπου είχαν αρχίσει να ρέουν κυρίως το αρσενικό και ο υδράργυρος.
Το πιο δύσκολο γεγονός είναι ότι η γη έχει ήδη δηλητηριαστεί. Αν και έχουνε περάσει τόσα χρόνια, τα δοχεία με τα απόβλητα είναι ακόμα εκεί. Το blog "Arms Control Wonk" φέρνει δορυφορικές εικόνες. Ωστόσο, το Αλβανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει "αποσαφηνίσει" πριν από δύο χρόνια ότι τα χημικά κατάλοιπα αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ή το περιβάλλον. Λένε ότι τα χημικά κατάλοιπα είναι αποθηκευμένα σε κοντέινερ και τα ελέγχουν τακτικά.
Διάφορες χώρες έχουν αναφερθεί ως πιθανός τόπος για την εξουδετέρωση του συριακού χημικού οπλοστασίου. Ανάμεσά τους, εκτός την Αλβανία, είναι και η Γαλλία και το Βέλγιο, όπως ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών που διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και εμπειρία για τέτοιου είδους σχέδια. Η Νορβηγία είχε επίσης προσεγγιστεί «διερευνητικά», αλλά το Όσλο αρνήθηκε.
Από τη πλευρά της Ελλάδος θα πρέπει η Κυβέρνηση, οι αρμόδιοι Εθνικοί Οργανισμοί αλλά κυρίως ο Λαός να είναι σε επιφυλακή και σε καμιά περίπτωση να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία τέτοιων χαβούζων τοξικών αποβλήτων κοντά στα σύνορά μας αλλά και σε περιοχές κοντά στα χωριά της Βορείου Ηπείρου ώστε να προστατευτούμε και εμείς και τα αδέλφια μας οι Βορειοηπειρώτες. Κάτι τέτοιες μεθοδεύσεις επαναφέρουν στην επικαιρότητα το σχέδιο της ΕΟΖ Πωγωνίου στη Κακαβιά, όπου δεν θα υπάρχει Εθνική Κυριαρχία, όπου δεν θα ισχύουν καμιάς μορφής περιβαλλοντικοί όροι, όπου η προσπέλαση από την Αλβανία σ’ αυτήν θα γίνεται άμεσα χωρίς να παρεμβάλλονται Ευρωπαϊκοί Ελεγκτικοί μηχανισμοί και όπου άνετα και νόμιμα με βάση το Νόμο 4072/11.04.2012 οι Αμερικάνοι, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι θα μπορούν να θάψουν τα τοξικά και πυρηνικά τους απόβλητα.
Δημήτρης Μ. Κανακάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου